‘Mogen camera’s opgehangen worden op de werkvloer?’

Cameratoezicht kan in bepaalde situaties gewenst zijn, denk hier bijvoorbeeld aan het vermoeden van diefstal door een werknemer. Het EHRM heeft op 9 januari 2018 besloten dat het ophangen van camera’s zonder mededeling aan de werknemers privacy inbreuken oplevert, ook in het geval dat uit de camerabeelden blijkt dat een werknemer daadwerkelijk heeft gestolen. Het Hof oordeelt dat het ophangen van deze verborgen camera’s disproportioneel is en dat diefstal ook op een andere wijze kan worden bewezen.

In Nederland mag er alleen in uitzonderlijke situaties gebruik gemaakt worden van geheime camerabeelden. Verder mag er alleen tijdelijk gebruik gemaakt worden van camerabeelden en moeten zo min mogelijk personen in beeld gebracht worden. Tenslotte dienen de betrokkenen zowel van te voren als achteraf op de hoogte gesteld worden van het aanwezig zijn van camera’s. We raden dan ook het opstellen van een protocol over zichtbaar en verborgen cameratoezicht aan ter voorkoming van privacy inbreuken.

Voor vragen hierover, of advies over een ander onderwerp, kunt u ons dagelijks gratis telefonisch bereiken op 020-6731311.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Medewerkers januari-april 2018. Foto door Daan Mulder. ... See MoreSee Less

View on Facebook

KOM ONS TEAM VERSTERKEN!
Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf april 2018.

Wat kunnen wij jou bieden?
- praktijkervaring door telefoondiensten en inloopspreekuren
- procederen voor de kantonrechter
- wekelijkse bijscholing op maandagavond
- kantoorbezoeken
- borrels met een gezellig team

Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren. Stuur uiterlijk 25 februari 2018 jouw CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl.
Voor meer informatie kijk op: www.rechtswinkelamsterdam.nl/vacatures
... See MoreSee Less

View on Facebook

'Niet goed, geld (niet?) terug'

Nadat u een product heeft teruggebracht naar de winkel, staat u ineens met een waardebon in uw handen in plaats van dat u uw geld terugkrijgt. Mag dit?

In principe hoeft u de waardebon niet te accepteren. Iedereen heeft recht op een deugdelijk product. Als een product te snel kapot gaat of niet de kwaliteit heeft die u ervan mocht verwachten, is er sprake van een ondeugdelijk product. In dit geval moet de verkoper voorzien in ofwel reparatie, of moet de klant zijn geld terugkrijgen. Aangezien bijvoorbeeld een grote modeketen de eerste optie vaak niet aanbiedt, heeft de klant in dat geval het recht om zijn aankoopbedrag terug te krijgen. Hier hoeft de klant dus geen waardebon te accepteren.
Anders is het in het geval dat er geen sprake is van een ondeugdelijk product, maar van subjectieve ontevredenheid. De kleur bevalt bijvoorbeeld toch niet helemaal, of u had toch liever een ander product gewild. Of de klant in dit soort gevallen zijn geld terugkrijgt hangt af van de voorwaarden van de verkoper. Het staat de verkoper hier vrij het product niet terug te nemen, of een waardebon aan te bieden.
... See MoreSee Less

View on Facebook

KOM ONS TEAM VERSTERKEN!
Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf april 2018. Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren.
Stuur uiterlijk 25 februari 2018 jouw CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl.
Voor meer informatie kijk op: www.rechtswinkelamsterdam.nl/vacatures
... See MoreSee Less

View on Facebook

'Kan ik de partneralimentatie wijzigen dan wel beëindigen?'

De hoogte van de partneralimentatie wordt berekend aan de hand van de behoefte van de alimentatiegerechtigde en draagkracht van de alimentatieplichtige. Voor een wijziging dient er in ieder geval sprake te zijn van een verandering van financiële omstandigheden aan de zijde van de alimentatiegerechtigde of aan de zijde van de alimentatieplichtige. Hierbij valt te denken aan werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, hertrouwen met nieuwe partner of het krijgen van een hoger inkomen.

Als u en uw ex-partner onderling geen afspraak kunnen maken over wijziging van de partneralimentatie, dan dient dit via de rechter geregeld te worden middels een verzoekschriftprocedure. Hiervoor heeft u altijd een advocaat nodig. De rechter bekijkt of de wijziging van de persoonlijke omstandigheden niet aan uzelf te wijten valt.

Voor vragen hierover, of over een ander onderwerp, kunt u ons dagelijks telefonisch bereiken op 020-6731311.
... See MoreSee Less

View on Facebook

'Wanneer kan ik mijn lidmaatschap of abonnement opzeggen?'

Voor een lidmaatschap op een tijdschrift dat minstens één keer per maand levert, geldt een opzegtermijn van maximaal een maand. Voor een tijdschrift dat minder dan één keer per maand levert, geldt een termijn van maximaal drie maanden. Deze abonnementen mogen nog wel stilzwijgend verlengd worden, maar dit mag maximaal voor de duur van drie maanden.

Bij een telecomabonnement geldt een opzegtermijn van een maand bij abonnementen van onbepaalde tijd. Abonnementen van bepaalde tijd kunnen niet voortijdig worden opgezegd. Een telecomabonnement mag maximaal voor een periode van een jaar stilzwijgend worden verlengd door de aanbieder. U kunt in deze verlengde periode altijd met een opzegtermijn van een maand opzeggen.

Bij andere soorten abonnementen, zoals de sportschool of de bibliotheek, geldt er een opzegtermijn van maximaal één maand na de eerste contractperiode. Na de eerste contactperiode is stilzwijgende verlenging niet meer mogelijk. Uw jaarabonnement bij de sportschool kan dus niet opeens met een jaar worden verlengd zonder uw toestemming.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Gisterenavond hebben wij afscheid genomen van acht medewerkers die zich de afgelopen zestien maanden keihard hebben ingezet voor de Rechtswinkel. Vervolgens hebben we een nieuwe lichting van medewerkers welkom geheten die heel veel zin hebben om u de komende tijd zo goed mogelijk te gaan helpen. Wij zijn klaar voor 2018! ... See MoreSee Less

View on Facebook

In verband met de kerstvakantie zijn wij gesloten. Onze medewerkers staan vanaf maandag 8 januari weer voor u klaar! ... See MoreSee Less

View on Facebook

'Wat zijn mijn rechten als huurder?'

Wij krijgen regelmatig deze vraag te horen. In theorie is het huurrechtssysteem goed geregeld, maar in de uitvoering gaat het toch vaak fout. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u als huurder benadeeld wordt:

1. De verhuurder dient bij het opzeggen van de huur zich te houden aan een wettelijke opzegtermijn. De minimale duur van de opzegtermijn is 3 maanden, maar als het huurcontract een jaar geldt is de opzegtermijn 4 maanden. De termijn wordt verlengd met een maand voor elk jaar dat het huurcontract duurt, tot een maximum van 6 maanden. Eventuele bedingen in het huurcontract om deze
opzegtermijn van de verhuurder te verkorten zijn niet geldig.

2. De opzegging dient te geschieden per aangetekende brief of exploot. Hierin dient ook een geldige opzeggingsgrond te staan. Een opzegging via e-mail is dus in beginsel niet geldig, net zoals een opzegging zonder goede reden.

3. Koop breekt geen huur! Dit betekent dat de verkoop van een woning geen geldige grond is. Verkoop van een woning valt dus ook niet onder eigen gebruik. Als de verhuurder wil verkopen, moet hij dat doen terwijl de huurovereenkomst in stand blijft.

Binnen het huurrechtssysteem verschilt wel veel per situatie. Zo mag de verhuurder bij hospitahuur wel opzeggen zonder een reden aan te geven, maar dient deze wel de wettelijke opzegtermijnen en vormvereisten aan te houden. Daarom kunt u, als u nog vragen heeft, ons op werkdagen bereiken op 020-6731311 of langskomen op onze inloopspreekuren, elke woensdag en donderdag van 18:00 tot 19:30.
... See MoreSee Less

View on Facebook

LAATSTE DAG OM TE SOLLICITEREN!
Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf januari 2018. Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren.
Stuur uiterlijk 15 december 2017 jouw CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl.
Voor meer informatie kijk op: www.rechtswinkelamsterdam.nl/vacatures
... See MoreSee Less

View on Facebook

Je krijgt op dit moment weer de kans om deel uit te maken van de leukste rechtswinkel van Amsterdam!

Terwijl ik binnen zit bij het flikkerende kaarslicht en het buiten wit kleurt door de sneeuw denk ik aan waarom ik medewerker ben geworden bij de Rechtswinkel Amsterdam. Net als bij andere rechtswinkels krijg je ook hier de kans om dat wat je leert in de collegebanken in de praktijk te brengen. Maar wat de Rechtswinkel Amsterdam op de Dusartstraat zo bijzonder maakt, is alles wat je naast deze ervaring erbij krijgt. Je helpt namelijk mensen die nergens anders terecht kunnen en je kan zelfs namens je cliënten procederen! Nog voordat je afgestudeerd bent, kan jij in een toga het echte werk al doen.

Een gemiddelde week bij de rechtswinkel begint op maandagavond met een scholing van ongeveer een uur waarbij een advocaat komt vertellen over zijn of haar rechtsgebied en waarbij bijzondere of opmerkelijke zaken van de rechtswinkel worden besproken. Niet alleen blijf je op deze manier goed in de stof van verschillende rechtsgebieden zitten, maar je leert ook rechtsgebieden kennen die je tijdens je studie niet onderwezen krijgt. De avond wordt vervolgd in de stamkroeg van de rechtswinkel waarbij je onder het genot van een drankje of de heerlijkste tosti’s samen met je collega’s van de rechtswinkel de nieuwe week inluidt!

Eens per week draai je een telefoondienst met een vaste partner en help je ad hoc mensen aan de telefoon. En eens per drie weken sta je op het inloopspreekuur met een collega klaar om cliënten te helpen en ze te voorzien van juridisch advies. Vervolgens treed je namens hen op en zorg je er zo bijvoorbeeld voor dat mensen niet zomaar uit hun huis gezet kunnen worden, of dat zij toch hun borg terugkrijgen van 800 euro van een louche huurbaas.

Mocht dit je smaken naar meer, dan kan je zelfs bestuurslid worden bij de Rechtswinkel.

Wacht dus niet langer en klim in je pen (toetsenbord) en schrijf je motivatiebrief zodat ook jij deel uit kan maken van de leukste en meest leerzame rechtswinkel van Amsterdam. Spijt zul je niet krijgen, maar ervaring zeer veel!

Medewerker van de Rechtswinkel Amsterdam,

Tahmina Faez
... See MoreSee Less

View on Facebook

NOG 4 DAGEN OM TE SOLLICITEREN!
Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf januari 2018. Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren.
Stuur uiterlijk 15 december 2017 jouw CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl.
Voor meer informatie kijk op: www.rechtswinkelamsterdam.nl/vacatures
... See MoreSee Less

View on Facebook

Afgelopen week hadden de rechtswinkeliers een scholing insolventierecht bij het advocatenkantoor RESOR. Wij hebben samen nagedacht over wat wij een 'rechtvaardige' verdeling zouden vinden van schuldeisers bij een faillissement en uitleg gekregen over de aspecten die daarbij komen kijken. Het was een zeer leerzame en interessante middag, die werd afgesloten met een gezellige borrel! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Zie de maan schijnt door de bomen,
't heerlijk avondje is gekomen.
't Avondje van pakjes en pepernoten,
daarom is ons telefonisch spreekuur vanavond gesloten.
Morgen zijn wij vanaf tien uur ’s ochtends weer te bereiken,
om u met onze juridische kennis te verrijken!
... See MoreSee Less

View on Facebook

'Wat zijn de verschillen tussen gezag en erkenning?'

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? Of bent u een duomoeder? Dan kunt u het kind erkennen als u voldoet aan de voorwaarden. Door de erkenning bent u nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind.

Door erkenning wordt een man de wettelijke vader, hij gaat hier een familierechtelijke band aan met het kind. Maar hij is dan geen wettelijke vertegenwoordiger. Hiervoor moet een man ook het gezag hebben over het kind. Met gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ook kan hij rechtshandelingen verrichten namens het kind, bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.

Het ouderlijk gezag kan in onderling overleg middels een formulier worden aangevraagd bij de rechtbank. Indien er geen overeenstemming bestaat over het gezamenlijk ouderlijk gezag kan de vader, nadat hij het kind heeft erkend, door een advocaat een verzoek bij de rechtbank laten indienen. Pas nadat het ouderlijk gezag geregeld is, is de vader de wettelijk vertegenwoordiger van het kind.

Voor vragen kunt u ons elke werkdag gratis telefonisch bereiken op 020-6731311.
... See MoreSee Less

View on Facebook

'Internet onder werktijd'

Met de komst van de smartphone hebben we de mogelijkheid gekregen om altijd en overal online te zijn. Even snel op Facebook kijken, een Whatsappje versturen of het laatste nieuws checken: het is aan de orde van de dag. Maar hoe zit dit precies als je aan het werk bent? Is privégebruik van het internet geoorloofd onder werktijd?

Hoewel het voor veel werknemers de normaalste zaak van de wereld is om even een appje te versturen, mag een werkgever zijn werknemers tijdens werktijd verbieden het internet voor andere zaken dan werk te gebruiken.

De Rechtbank Amsterdam oordeelde in september van dit jaar over een zaak met betrekking tot privé internetgebruik van werknemers. Deze zaak betrof een verkoopster in een kledingwinkel. De werkgever van deze verkoopster heeft in oktober 2016 een memo rondgestuurd aan alle werknemers waarin stond opgenomen dat het niet langer was toegestaan om op een smartphone, tablet of laptop te internetten tijdens werktijd. Dit zou ten koste gaan van de aandacht voor klanten in de winkel. Deze memo weerhield de werknemer er echter niet van om toch tijdens werktijd haar smartphone te gebruiken. Zij is tweemaal op dit gedrag aangesproken door haar werkgever middels een schriftelijke waarschuwing. Toen de werkgever in april 2017 opnieuw langskwam in de winkel en zag dat de verkoopster achter de kassa op internet zat en opnieuw geen aandacht besteedde aan de klanten, is werkneemster op staande voet ontslagen.

Werkneemster was het hier niet mee eens en is gaan procederen. De kantonrechter oordeelde echter in haar nadeel en gaf de werkgever gelijk. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zo oordeelde de rechter.

Mevrouw kreeg bovendien geen transitievergoeding en of zij een WW-uitkering zal verkrijgen is onzeker, wanneer sprake is van verwijtbare werkloosheid heeft men hier geen recht op.

Een onschuldig Whatsappje versturen tijdens werktijd kan dus grote gevolgen hebben.
Heeft u een probleem met uw werkgever? Of heeft u een andere juridische vraag? Bel ons dan gerust op 020 – 6731311.

De hele zaak nalezen? Dat kan hier: uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:6700
... See MoreSee Less

View on Facebook

KOM ONS TEAM VERSTERKEN!
Stichting Rechtswinkel Amsterdam is op zoek naar nieuwe juridische medewerkers vanaf januari 2018. Ben je geïnteresseerd en heb je je WO-propedeuse op zak? Kom dan bij ons solliciteren.
Stuur uiterlijk 15 december 2017 jouw CV, cijferlijst en motivatiebrief naar: sollicitaties@rechtswinkelamsterdam.nl.
Voor meer informatie kijk op: www.rechtswinkelamsterdam.nl/vacatures
... See MoreSee Less

View on Facebook

Hoe kunt u een aankoop via internet ongedaan maken?

Een aankoop via internet wordt in het consumentenrecht een koop op afstand genoemd. Op grond van art. 6:230o BW heeft u als koper 14 werkdagen na ontvangst bedenktijd. U kunt binnen deze bedenktijd de koopovereenkomst zonder opgaaf van reden ontbinden. Hiervoor dient u de verkoper schriftelijk (via e-mail) op de hoogte te stellen. Webwinkels zijn verplicht om u op dit recht te wijzen en een modelformulier voor herroeping beschikbaar te stellen. Bent u door de verkoper niet geïnformeerd over dit recht, dan wordt de bedenktijd verlengd tot 1 jaar. Zodra de koop ontbonden is, heeft u recht op teruggave van het door u aan de verkoper betaalde bedrag. U dient alleen de kosten voor het terugzenden zelf te betalen. De verkoper kan u geen annuleringskosten of iets dergelijks in rekening brengen.
Overigens kunt gerust uw aankoop openmaken om te bekijken. Ga hierbij wel voorzichtig te werk, zodat u geen schade aanbrengt.

Heeft u een vraag over het ongedaan maken van een aankoop via internet? U kunt ons elke werkdag gratis telefonisch bereiken op 020-6731311.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Onze medewerker Florentine Nusman is verrast met een mooi boeket bloemen van een tevreden cliënt, wie zij heeft geholpen om de zaak tot een positief einde te brengen. Ze is er erg blij mee! ... See MoreSee Less

View on Facebook

‘Buurman, wat doet u nu?’

Heb je last van een buurman die net op het moment dat je wilt slapen besluit om zijn muziek hard aan te zetten, precies in de tentamenperiode zijn kamer begint te verbouwen of het prettig vindt om 's ochtends vroeg op zijn piano te spelen?
Wat kun je hieraan doen?

Afhankelijk van de overlast is het verstandig om eerst de dialoog aan te gaan. Het kan immers best zijn dat de overlast tijdelijk van aard is. Een (verjaardag)feest moet bijvoorbeeld kunnen, mits het natuurlijk binnen het redelijke wordt gehouden.

Als het tijdelijke karakter niet aanwezig is en het de spuigaten begint uit te lopen, zijn er andere opties. De bestaande mogelijkheden om op te treden tegen overlast blijven in dit geval leidend. Denk aan het melden bij verhuurder, VVE, mediator, meldpunt etc. of het inschakelen van politie. Helaas zit hier echter niet altijd een effectieve stok achter deur bij. Met de nieuwe "aso-wet" is hierop een welkome aanvulling gemaakt. Afgelopen juli is de “Wet aanpak woonoverlast”, zoals de wet officieel heet, ingevoerd. Daarbij is artikel 151d aan de Gemeentewet toegevoegd. Het artikel geeft de gemeenteraad de bevoegdheid om in de Algemene Plaatselijke Verordening (de APV) te bepalen dat degene die een woning gebruikt of tegen betaling in gebruik geeft, er zorg voor draagt dat er in of vanuit de woning geen ernstige herhaaldelijke hinder wordt veroorzaakt. Hierdoor kan de burgemeester de overlast van je buren effectief aanpakken middels 'specifieke gedragsaanwijzingen', boetes of zelfs tijdelijke uit huis plaatsing. Deze bevoegdheid is niet beperkt tot enkel huurders (van een corporatiewoning), ook kopers kunnen worden aangepakt!

Onthoud dat dit nieuwe instrument gaat gelden als ultimum remedium. Mocht je overlast ervaren en er zelf niet (informeel) uitkomen, schroom dan niet om ons te contacteren op: 020-6731311 of loop gerust een keer langs op een van onze inloopspreekuren.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Teruggave waarborgsom woning

Regelmatig helpen we bij de Rechtswinkel cliënten met het terugvorderen van hun betaalde borg. De borg behoort automatisch door de verhuurder te worden terugbetaald op het moment dat de woning in goede staat wordt afgeleverd bij vertrek van het gehuurde. Over de vraag of de woning in goede staat is achtergelaten kan verschil van mening ontstaan. Let daarom op het volgende: Is er sprake van een opleveringsrapport?
Een opleveringsrapport is een overeenkomst waarin wordt opgenomen wat de staat is van de woning op moment van oplevering.
• Zo ja, dan dient aan de hand van dat rapport te worden beoordeeld of de woning in dezelfde staat in achtergelaten als op het moment dat huurder de woning betrok.
• Zo nee, en is het huurcontract aangegaan na 1 augustus 2003, dan dient de verhuurder te bewijzen dat de woning niet in dezelfde staat verkeert als op het moment dat de huurder het gehuurde betrok. Is het huurcontract aangegaan voor 1 augustus 2003, dan dient de huurder te bewijzen dat de woning niet in dezelfde staat verkeert als op het moment dat de huurder het gehuurde betrok.

Als de verhuurder niet bereidwillig is om de waarborgsom terug te betalen en u heeft hier wel recht op, kan deze worden teruggevorderd op grond van onverschuldigde betaling. Mocht u problemen hebben met het terugvorderen van uw borg, dan kunnen wij u hierbij helpen. Iedere woensdag- en donderdagavond kunt u tussen 18:00-19:30u langskomen bij ons op het inloopspreekuur. Neem hier uw huurovereenkomst en eventuele correspondentie met uw verhuurder mee naartoe, zodat wij u zo gericht mogelijk advies kunnen geven.
... See MoreSee Less

View on Facebook

Sinds 1972 geeft de Rechtswinkel Amsterdam juridisch advies. Dit is mogelijk door 32 universitaire rechtenstudenten die zich vrijwillig voor de Rechtswinkel inzetten naast hun studie. Hieronder beschrijft één van onze enthousiaste medewerkers haar ervaringen bij de Rechtswinkel tot nu toe.

Beste lezers,

Mijn naam is Maxime en ik studeer Rechtsgeleerdheid aan de UvA en ben sinds september werkzaam bij de Rechtswinkel.

Ik denk dat iedere rechtenstudent zich tijdens zijn bachelor weleens afvraagt wat de praktijk nu precies inhoudt. Ik vroeg mijzelf dat ook af en besloot een kijkje te nemen buiten de boeken. Voor mij is de Rechtswinkel de ideale manier om in een leuke omgeving anderen te adviseren die vragen hebben of juridisch bijgestaan willen worden. Doordat ik in de afronding van mijn bachelor zit, heb ik alle verplichte vakken al gehad en bezit ik een goede basiskennis. Deze kennis kan ik goed gebruiken tijdens het adviseren van cliënten.
Natuurlijk komen er ook vragen over rechtsgebieden waar ik niet alles van weet, in dat geval overleg ik met een andere ervaren rechtswinkelier voor het beste advies. Bij de Rechtswinkel staat samenwerken centraal om de cliënt zo goed en volledig mogelijk bij te kunnen staan.
Daarnaast staat de Rechtswinkel in contact met verschillende advocatenkantoren die ons bijstaan en scholingen geven.
In de twee maanden dat ik werkzaam ben bij de Rechtswinkel heb ik nu al enorm veel geleerd en leuke nieuwe mensen leren kennen. Iedereen is student en gemotiveerd anderen te helpen!

Ben jij ook geïnteresseerd om ons team te komen versterken als juridisch medewerker? Er zijn drie instroommomenten voor nieuwe medewerkers: in september, januari en april. Houd voor de aankomende sollicitatieronde in december onze Facebook pagina in de gaten!
... See MoreSee Less

View on Facebook